Menyegző esküvő-kiállítás Szeged > Uncategorized  > A házasság hivatalossá tétele, vagyis a polgári ceremónia

A házasság hivatalossá tétele, vagyis a polgári ceremónia

Ha azt mondjuk esküvő, a legtöbb ember fejében a lakodalom, a buli, és a finom falatok ugranak be. Mégis, a legfontosabb elem a polgári ceremónia, hiszen ezáltal lesz teljesen hivatalos a házasságkötés. A polgári szertartás előtt viszont van néhány dolog, amit jó, ha tudtok. 

Az első és legfontosabb, hogy a házasságkötési szándékot előre be kell jelenteni. Ezt a tervezett dátum előtt leghamarabb egy évvel, vagy legkésőbb 31 nappal tehetitek meg. Mivel sok hivatalban forgalmasak a nyári hétvégék, így érdemes minél hamarabb lefoglalni az időpontot, hiszen az esküvő többi programját is ehhez kell majd igazítani. 

A házassági szándék bejelentését bármelyik anyakönyvi hivatalban megtehetitek lakóhelytől függetlenül. Viszont a házassági jegyzőkönyv felvétele után csak abban a Polgármesteri Hivatalban esküdhettek, ahol a regisztráció megtörtént. Vagyis, abban a hivatalban tegyétek meg a bejelentést, ahol esküdni szeretnétek! Például, ha hivatalosan nem szegedi a lakcímetek, de a szegedi Polgármesteri Hivatalban szeretnétek esküdni, akkor ott is kell bejelenteni a házasodási szándékot. 

Amikor először találkoztok az anyakönyvvezetővel, a regisztráció mellett nyilatkozni kell a házasság utáni névviselésről, illetve a születendő gyermekek családi nevéről is. Ezeket mindenképp gondoljátok át még a személyes találkozás előtt, így már kész válaszokkal érkezhettek az anyakönyvvezetőhöz. 

Mire lesz szükségetek? 

  • Érvényes személyi igazolványra és lakcímkártyára, vagy útlevélre és lakcímkártyára,
  • a születési anyakönyvi kivonatra,
  • ha a házasulandók közül valaki volt már házas, akkor szükség van a házasság megszűnését igazoló jogerős bírósági végzésre, vagy a záradékolt házassági anyakönyvi kivonatra. 

A polgári ceremónia során a násznép előtt mondhatjátok ki a boldogító igent. Ahhoz, hogy az állam által is elismert legyen a házasság, az anyakönyvvezetőnek, és az általatok kijelölt két tanúnak is alá kell írnia a házassági anyakönyvi kivonatot. 

De kik lehetnek tanúk?

Bárki, aki már elmúlt 18 éves, és rendelkezik a házasságkötés időpontjában érvényes okmányokkal. Hogy kik lesznek a tanúk, azt elég majd a házasság előtt nagyjából egy héttel megadni az anyakönyvvezetőnek. 

A hivatalos ceremóniát egyre inkább személyre lehet szabni. Azt, hogy milyen plusz szolgáltatásokat kértek, szintén egyeztethetitek már a házassági szándék bejelentésekor. Kérhettek akár saját zenét, dekorációt is a hivatal kapacitásától függően. 

A polgári házasságkötést megkoronázhatjátok még a szülőköszöntéssel is, vagy kérhettek különleges ceremóniákat is, mint például a homoköntő ceremónia, gyertyagyújtás, folyadékceremónia, és a sort még folytathatnánk. 

admin

No Comments

Leave a reply