assorted flowers on table

A nagy Menü kérdés

Barátok vs nagyszülők – kinek kedvezzünk?

Az esküvők alkalmával a szeretetet, elköteleződést ünnepeljük családunk és barátaink társaságában – és az étel gyakran az ünnep központi részét képzi! A hagyományos esküvői menük klasszikus ételeket foglalnak magukba, mint a húslevest, pörköltet, töltött káposztát és a hamisíthatatlan sütiket, melyeket a szomszéd Mari néni és ángyi sütött. Valljuk be, ezek már nem azok az ételek, melyeket a “mai fiatalok” csak úgy összedobnak egy hétköznap este, így egyre több pár választja modern menüopciókat, amelyek tükrözik személyes ízlésüket és étkezési preferenciájukat. Ebben a cikkben feltárjuk a különbségeket a modern és a hagyományos ételek között az esküvőkön, és adunk néhány tippet a megfelelő menü kiválasztásához a különleges napra.

Mielőtt azonban eldöntjük, hogy milyen ételek is lesznek az esküvőnkön, más dolgokat is figyelembe kell vennünk.

1. Gondold át, milyen témájú, stílusú is lesz az esküvőd?
Bele fog férni, hogy pizzát majszoljanak a vendégek? Ha hivatalosabb, komolyabb, fekete nyakkendős rendezvényt terveztek, egy hagyományos menü megfelelő lehet. Azonban, ha kötetlenebb, lazább, fiatalosabb ünneplést terveztek, egy modern menü megfelelőbb lehet a násznépnek.

2. Ezután figyelembe kell vennünk a vendégek étkezési preferenciáit és igényeit.

Ha sok vegetáriánus vagy vegán személy vesz részt az esküvőn, érdemes megbizonyosodni arról, hogy elegendő növényi alapú és/vagy mindenmentes lehetőség szerepeljen az étlapon.

3. Érdemes figyelembe venni a vendégeid esetleges ételallergiáját vagy érzékenységét is.

Ez esetben érdemes ügyelni arra, hogy alternatív lehetőségeket kínálj azok számára, akik nem ehetnek bizonyos ételeket – itt azért bicska nyílik a zsebemben, mert eszembe jutnak azok, akik azért mondják, hogy érzékenyek bizonyos ételekre, mert a divat ezt diktálja.

4. Végül, – nem utólagos szempontként! – fontoljátok meg a költségvetést!

Bár a modern élelmiszerek általában egyszerűbbnek tűnnek, nem mindig olcsóbbak a hagyományos ételeknél, főleg, ha ráktekercset és csimicsumit teszünk a vendégeink elé. Ehhez nyugodtan kérd egy vendéglátással foglalkozó cég segítségét! Biztosan segítenek olyan menüt összeállítani, amely megfelel a költségvetésednek és a vendégeid igényeinek egyaránt!

Ha mindent (is) átgondoltunk, áttérhetünk az ételekre! Az esküvőkön a hagyományos esküvői ételek formálisabbak és hagyományosabbak, kicsit nosztalgikusak, 100% hogy  visszarepítenek minket a gyermekkorunkba és olyan ételeket is tartalmazhatnak, melyeket a legkedvesebb rokonaink és barátaink is majdnem biztos, hogy szívesen fogyasztanak. Tudni illik, hogy a leves-főfogás-desszert sorrend nem feltétlen kell, hogy szabályszerűen kövesse egymást. Az is megeshet, hogy a levest két főétel követi, vagy a főételt megelőzheti egy gyümölcs-, illetve hidegtál is – a velős pirítósról és a tatár beefsteakről ne is beszéljünk!

A hagyományos menüsor előételei között előfordulhat a már említett gyümölcs-, illetve hidegtál, velős pirítós és a tatár beefsteak. Sok esküvőn viszont nem fogtok előétellel találkozni – általában sós aprósüteményt, vizet, házi bort és üdítőket raknak az asztalok közepére, hogy mindenki kénye kedve szerint melegítsen be az Újházy tyúkhúsleves érkezéséig. A leves nem szabályszerűen húsleves – előfordulhat, hogy a kedves pár választása a hallére – ha úgy jobban tetszik, halászlére – esik. Mi még nem voltunk olyan lagziban, ahol csak egy főétel lett volna – pedig még hogy megköszönte volna a csinos ruhánk! Az első számú főétel általában pörkölt – aki nagyon fancyzni szeretne, vadpörköltei tesz a kedves vendégei elé. A legtöbb esetben választhatunk legalább három köret közül. Nyakamat tenném arra, hogy aki belerakja a pörköltet a menübe, kínálni fog mellé galuskát, krumplit és kenyeret is! Második főételként általában sültes tál van kínálva, vegyes körettel – semmi extra, de legalább mindenki talál kedvére valót! Amikor már kigomboltuk a nadrágunkat, kétszer kimentünk sétálni egy-egy kört és mindenkinek elmondtuk, hogy egy falat sem csúszna le a torkunkon – jön az éjjeli vacsora! Ez sok esetben töltött káposzta, de láttunk már olyat is, hogy a sültes tálból maradt egész húsokat kínálják különféle salátákkal. És még csak ez után jön a torta, házi sütemények, és minden jó, mi a magyar konyhában megtalálható…

Ha az érme másik oldalát nézzük, az esküvőkön a modern ételek gyakran tartalmaznak különféle, globális ihletésű ételeket, például tengeri halakkal készített ételekel, sushi tekercseket, tacókat és pizzákat. Az ilyen típusú ételek általában egyszerűbbek, lazábbak – vagy csak annak tűnnek. Itt is lehet követni az előétel, kettő főétel és desszert sorrendet, de semmi nem kötelező. Előételként megjelenhetnek a krémek (hummusz, cékla-, padlizsán, a képzelet szab neki határt), ezeket érdemes pirítóssal, grissinivel vagy hosszában felvágott zöldségekkel tálalni.

Ha már modernitás – hogy álltok az egzotikus falatokkal? Nem ritka, hogy az újhullámos menüsor elején bevonják a rákot – chips vagy falatka formájában, a tavaszi tekercset, naan kenyeret, lepényeket. Gyakori a hagyományostól eltérő menüsorok esetében, hogy az első főtelt lecserélik egy 2. előételre – ez akkor lehet lényeges, ha egy konkrét téma, esetleg kultúra köré épül az étezés – így a két előétel-kör alatt rengeteg különféle, a kultúrára jellemző ételt tudtok megmutatni a vendégeiteknek! A második főételnél (vagy az első és egyetlennél) igazából a képzeletetek szab határt! Sushit, burritot, nachost, falafelt, pizzát, sültkrumplit, valamilyen tisztes ételt vagy DIY hamburgert, hot dogot szeretnétek a vendégeknek kínálni? Esetleg jöhet egy kis rablóhús? Mindezt esetleg svédasztalon tálalva? Nekünk tetszik az ötlet! A desszert talán egy kicsit könnyebb kérdéskör. Annyi édesség van, amit szeretünk, mégsem a magyar konyha találmánya! Gondoljunk csak a churrosra, a pohárédességekre (Panna cotta, créme brulée), a macaronra. Sőt, a tartok is hatalmas sikert tudnak aratni – annyi féle ízben és díszítéssel készíthetők, hogy mindenki csak fejét fogja kapkodni! Esetleg hallottatok már a fánk-falról? Biztos hatalmasat fog menni, ha ezt választjátok! Éjféli vacsoraként nincs bevett szokás – van, hogy egy teljesen új étel jelenik meg a vendégek előtt, de az is megoldás, hogy többet rendelsz a főételből és a megmaradt adagokat szervírozod fel éjfélkor. Viszont arra ügyelj, hogy a modern ételeknél nem feltétlen szerencsés, ha újramelegíted őket! Gondolj csak a hamburgerre, a pizzára, na meg a sült krumplira! Bár a tánc rengeteg energiát elvesz az emberkéktől, biztosan fullon lesznek az éjféli vacsora előtt is – ezáltal jusson eszedbe az is, hogy nem kell a legnehezebb ételt tálalni nekik!

Reméljük csodálatosan fog telni a Nagy Napotok, és mindenki örömét fogja lelni abban a menüben, amit Ti választottatok ki számukra!

admin

No Comments

Leave a reply