Menyegző esküvő-kiállítás Szeged > Uncategorized  > Vőfély vagy ceremóniamester
a

Vőfély vagy ceremóniamester

Lakodalom van a mi utcánkban! De vőfélyt vagy ceremóniamestert válasszunk a lakodalom levezénylésére?

Minden esküvőn, lakodalomban szükség van egy emberre, akiben teljesen megbíztok, és akinek átadjátok az irányítást, hogy nektek csak annyi legyen a feladatotok, hogy 100 százalékosan élvezitek a nagy napot. Ez az ember pedig nem más, mint a vőfély vagy a ceremóniamester, aki irányítja a programokat, a nász népet, és még a szolgáltatókat is segíteni tudja. Ti pedig mellette nyugodtan hátradőlhettek.

Az igazi, hagyományos lakodalom műsorvezetőjeként szolgált sok-sok évtizeden keresztül a vőfély. Fő ismertetőjegye a népies öltözék (díszes mellény, bokrétás kalap, szalagokkal díszített vőfélybot), hogy rigmusokban, vagyis rímekbe szedve beszél.

Idővel megjelent az igény az elegánsabb esküvőkre is. A modernebb lakodalmat tartó párok, fiatalok pedig egy más stílusú “műsorvezetőre” vágytak. Ezért, megjelent egy újfajta szerepkör, méghozzá a ceremóniamesteré, akit a modern vőfélynek is neveznek.

De mégis, mi a különbség köztük?

Vőfélyt akkor érdemes választani, ha nagy lagzit szeretnétek, mulatós zenével, igazi hagyományos lakodalmi elemekkel. A vőfély rigmusokban beszélve, rímekkel és versekkel teletűzdelve harangozza be a következő programelemeket, amikbe gyakran tréfás, néha kicsit pajzán viccek is keverednek. A népies játékok is kihagyhatatlanok a vőfély repertoárjából, amiknek a fő témája főleg a termékenység, a női-férfi szerepek kifigurázása.

A ceremóniamester inkább, mint egy műsorvezető funkcionál, vagyis irányítja az esküvőt és a lakodalmat. Tulajdonképpen ő lesz a legjobb barátotok az esküvőn. Tökéletes választás lehet, ha elegánsabb, bulisabb, és modernebb esküvőt, lakodalmat álmodtatok meg magatoknak. A ceremóniamester tudja, hogy nem ő áll a középpontban, akkor lép elő, amikor igazán szükséges, irányítja az eseményeket, de mindezt rímek, rigmusok nélkül. Az öltözéke is modern, ünnepélyes, elegáns. Összedolgozik a szolgáltatókkal, és segíti a vendégeket is.

Sokan a hagyományos, népi játékoktól ódzkodnak, ezért inkább ceremóniamestert választanak. Játékokra azonban a ceremóniamesterrel is lehetőség van! A repertoárjában inkább modern, szórakoztató játékok találhatóak, mintsem a kicsit kellemetlen, pajzán feladatok.

Akár vőfélyt, akár ceremóniamestert választanátok, közösen, alaposan átgondolva dönthetitek el, hogy milyen játékokat szeretnétek az este folyamán, vagy milyen jellegű programokra vagytok nyitottak ti, és a násznépetek is! Hiszen, a jó lakodalom titka, ha a násznép is jól érzi magát, ezért érdemes végiggondolni azt is, hogy milyen jellegű a társaság, akiket meghívtok. Egy vőfély vagy egy ceremóniamester illik inkább hozzájuk és hozzátok?

admin

No Comments

Leave a reply