a

5 babona

Valami régi, valami új – 5 babona a menyasszonyi öltözékről

Számos hiedelem, hagyomány, babona ötvözi az esküvőket, az esküvői öltözéket, játékokat is. Némelyik közülük kicsit értelmetlennek tűnhet, vagy éppen viccesek, pajzának is akadnak köztük. Összegyűjtöttünk most 5 hiedelmet, ami a menyasszony öltözetéhez kapcsolódik.

  1. Valami régi, valami új, valami kölcsön és valami kék

Ezt a hagyományt a legtöbben ismerik és próbálják is betartani, még, ha a menyasszony nem babonás, akkor is. A valami régi, valami új, valami kölcsön és valami kék egy angolszász hagyomány. Eszerint az esküvő napján a menyasszonynak viselnie kell valami régit, ami a hajadon éveket jelképezi, valami újat, ami életének új szakaszát jelzi, valami kéket, ami a menyasszony hűségének jelképe és valamit, amit egy boldog házasságban élő nőtől kapott kölcsön, ami a szerelmet szimbolizálja. És, hogy miért? Természetesen a jó házasság érdekében.

2. A menyasszonyi ruha fehér

Miért alakult ki ez a hagyomány, hogy a menyasszonyi ruhának fehérnek kell lennie? Ez a hiedelem az ókorból ered és a fehér szín a tisztaságot, érintetlenséget jelképezte. Persze, napjainkban ez a hagyomány is lazulni látszik, mivel egyre többen választanak akár színes ruhákat, vagy bézses, drappos színeket. A legtöbben azért mégis ragaszkodnak a fehér ruhákhoz, habár a szimbolikája egyre inkább jelentőségét veszti.

3. Vékony fátyol

Te tudtad, hogy a fátyolt miért viselik a menyasszonyok? Egy germán babona szerint a fátyol távol tartja a gonosz szellemeket a fiatal nőtől. Más hiedelmek szerint a lány ártatlanságát jelképezi. Vigyázni kell, hiszen a babona szerint, ha a lány az esküvő előtt a hajára helyezi a fátylat, bukásra ítélheti a házasságát. Ráadásul, ha valaki más felveszi a fátylat, a hiedelem szerint az elfogja csábítani a vőlegényt. A nagy napon viszont, egyedül az édesapa helyezheti fel a fátylat lánya fejére, és csak a vőlegény hajthatja azt fel, amikor a menyasszony élete párjának biztonságos oltalmába kerül.

4. Pénzérme a menyasszony cipőjébe

Úgy tartják, ha egy pénzérmét teszünk a menyasszony cipőjébe az esküvő előtt, akkor hosszantartó anyagi jólétben élhet majd az ifjú pár. Lehet, hogy némi kellemetlenséget okoz ez a viselőjének, de, ha tényleg igaz ez a babona, akkor szerintünk mindenképp megér egy próbát. És, ha már a cipőnél tartunk, egy új hagyomány, hogy a menyasszony cipőjének talpára felírják a hajadon barátnők, koszorúslányok nevét, és, akinek a neve még kiolvasható a lakodalom végén is, az lesz a következő menyasszony.

5. Harisnyakötő

Ugyan a menyasszony viseli a harisnyakötőt a nagy napon (sokszor ez a valami kék a fiatal nőn), az ehhez kapcsolódó hiedelem a vőlegényhez kapcsolódik. Úgy tartja a hagyomány, hogy aki megszerzi a menyasszony harisnyakötőjét, az lesz a következő vőlegény. A harisnyakötő dobása előtt viszont, a vőlegénynek kell megküzdenie a teljes násznép előtt a ruhadarabért.

admin

No Comments

Leave a reply